Бефана е вторият Дядо Коледа, идващ на Богоявление в Италия

Бефана е вторият Дядо Коледа, идващ на Богоявление в Италия

На 6 януари не само православните християни, а и католиците празнуват Богоявление, но докато у нас част от традициите са плуването в ледена вода, в Италия Йордановден е като втора Коледа.

1

Бефана

Бефана - Актуални теми и статии. Мистерии, загадки и всичко касещо Бефана. Нашите статии за Бефана от древността до днес. Феномени, древни цивилизации, паранормални събития и Бефана.
Бефана - Как посрещнаха Коледа по света?

Как посрещнаха Коледа по света?

25.12.20180631

Може би най-необикновеният Дядо Коледа е онзи, който носи подаръци на послушните деца в слънчева и топла Австралия. Там белобрадият старец традиционно пристига не в шейна, теглена от елени, а на сърф и обикновено е облечен само с бански костюм.

Бефана - Алтернативните образи на Дядо Коледа, за които не сте чували

Алтернативните образи на Дядо Коледа, за които не сте чували

25.12.20150586

Всеки един от нас познава образът на белобрадият старец, който някъде се нарича Дядо Коледа, другаде Санта Клаус или Пер Ноел. Но има и такива образи на Дядо Коледа в различните фолклорни легенди, за които малко от вас са чували

Бефана - Баба Яга плаши лоши деца и носи сполука в дома

Баба Яга плаши лоши деца и носи сполука в дома

03.02.201008695

Образът на Баба Яга е широко разпространен в славянската митологи. В нея Баба Яга е символ на злото. Баба Яга е беззъба, кривогледа и пъпбича старица, яхнала метла. В Италия Баба Яга е Бефана.

  • Споделени Истории

  • Нови
  • Коментирани
  • Популярни